tabcates

Gaudí va projectar dues sagristies connectades pel claustre perimetral que ha d’envoltar el temple. La sagristia de ponent té una planta subterrània i cinc pisos acabats amb una cúpula amb finestres. El claustre  mostra les peces i mobiliari litúrgic dissenyats per Antoni Gaudí, acompanyada d’una nova senyalística per entendre’n el sentit i l’ús.

A la sagristia s’hi poden veure dos armaris: l’un per desar els ornaments litúrgics que vesteixen els celebrants i ministres de les celebracions i l’altre per als diversos objectes litúrgics com calzes i patenes.
Per tal d’entendre amb detall la simbologia d’aquests dos armaris s’incorpora, com a novetat dins del recorregut, un nou audiovisual explicatiu.

Per accedir a la sagristia cal fer-ho des de l’interior de la Basílica. Pel Camí de la litúrgia es fa el recorregut a l’interior de tota la planta.  El Camí de la litúrgia conclou amb un audiovisual de dos minuts que explica que Gaudí va dissenyar dos mobles de fusta i forja on guardar tot el necessari per al culte. Després de ser quasi totalment destruïts, s’han restaurat seguint el disseny original. Hi destaquen elements simbòlics com ara el monograma de Jesucrist (IHS), la decoració que representa els claus que el van travessar (misere novis), les fulles que representen la planta amb què se li va fer la corona o el monograma de la Sagrada Família (JMJ).

La singular construcció exterior servirà de base per concebre les torres centrals del temple.

ELEMENTS ORIGINALS

TENEBRARI

Tenebrari de ferro forjat dissenyat per Antoni Gaudí cap al 1898 per a la cripta del temple. Canelobre en forma de triangle emprat antigament a l’Ofici de Tenebres, que correspon a la pregària de l’Ofici de Lectura (Maitines) i al Laudes del tríduum pasqual.

CANELOBRE DE DOS PEUS

Canelobre de ferro forjat dissenyat per Antoni Gaudí cap al 1898 per a la cripta del temple. Emprat per a la celebració de la missa. Va col·locat a prop de l’altar.

CANELOBRE CREU

Canelobre de ferro forjat amb dos candelers, culminat amb una creu llatina, dissenyat per Antoni Gaudí cap al 1890 per a la cripta del temple, amb dos candelers de sobretaula. Emprat per a la celebració de la missa. Va col·locat damunt l’altar.

BRANDONERA DE LA CRIPTA DE LA SAGRADA FAMÍLIA

Pedra, ferro, llautó i fusta del 1883, aproximadament. Aquest canelobre per a brandons, és a dir, per a ciris grans i gruixuts, s’usava especialment en les celebracions de la Pasqua.

BANCS DE FUSTA

S’hi exposen quatre bancs de fusta de disseny original d’Antoni Gaudí. Tres bancs de la cripta de la Sagrada Família i un de la Colònia Güell.

MONOGRAMA DEL SOSTRE DE L’ORATORI DE LA CASA BATLLÓ

Monograma de guix amb ànima de ferro del 1909 (Jesucrist – Maria – Josep) que posa de manifest la devoció de Gaudí per la Sagrada Família.

CADIRA I RECLINATORIS DE LA CRIPTA DE LA SAGRADA FAMÍLIA

Disseny d’Antoni Gaudí del 1898. Reproduccions de fusta del 1943, aproximadament.

TRONA

Trona portàtil de fusta dissenyada per Antoni Gaudí per a la cripta del temple. Reproducció cap a l’any 1943 de l’original de 1898. Antigament, els predicadors utilitzaven aquest lloc elevat per fer els sermons al poble.

FARISTOL

Faristol de sobretaula de ferro forjat per a la cripta de la Sagrada Família. S’utilitza per sostenir el missal i es col·loca damunt l’altar.

CANDELER

Dos candelers de sobretaula de ferro forjat dissenyat cap al 1890 per a la cripta de la Sagrada Família. Es col·loquen damunt l’altar, als extrems, amb espelmes que s’encenen per a la celebració de la missa.

SACRES

Sacres de guix per a l’oratori de la Casa Batlló dissenyat entre 1904-1906. Abans del Concili II del Vaticà (1962-1965) i des dels segles XVI-XVII, es posaven tres sacres damunt l’altar per ajudar el sacerdot a dir la missa. Només estava prescrita la sacra del mig, que conté el text de l’himne Gloria in excelsis, el petit cànon amb les paraules de la consagració del pa i el vi, i el credo. Les altres dues sacres (introduïdes al segle XVII) contenen respectivament el text del pròleg de l’Evangeli segons sant Joan i les paraules «Lavabo inter innocentes manus meas.
 

CAMI_LITURGIA
Armari Sagristia